
Kun olet uusimassa hammashoitoyksikköäsi
Julkaistu 18.03.2025

Hammashoitoyksikön elinkaari on yleensä 8-20 vuotta. Ennen hammashoitoyksiköt olivat kestävämpiä, niiden saattoi olettaa kestävän hyvinkin sen 15-20 vuotta. Tekniikka oli yksinkertaista ja elektroniikkaa oli vähemmän. Tänä päivänä tilanne on muuttunut ja kovassa käytössä olevan hammashoitoyksikön elinikä saattaa olla vain 10 vuotta. Pääsääntöisesti vanhoillakin yksiköillä on voinut aivan hyvin jatkaa konservatiivista hammashoitoa aina elinkaaren loppuun asti.
Vaihtamisen aika lähestyy yleensä, kun laitteen vuosittainen huoltotarve alkaa kasvaa kestämättömäksi. Usein vanhaan hammashoitoyksiköön ei kannata vaihtaa nostomoottoreita tai pääkortteja, jos muutenkin huoltotarve on lisääntynyt, pehmusteet jo vähän repsahtaneet ja menettäneet ryhtiään.
Toinen syy uusimiseen on imagoon liittyvä. Vanhalta näyttävä hoitoyksikkö voi vaikuttaa palvelun laatuvaikutelmaan. On täysin ymmärrettävää olla huolissaan tästä.
Mitä uuden hoitoyksikön hankinnassa tulee sitten ottaa huomioon?

Olemme jo käsitelleet aihetta hieman laajemmassa näkökulmassa blogissamme.
Jos ulkoiset puitteet ovat kunnossa ja laajentamistarvetta ei ole, niin kysymyksessä on vanhan hoitoyksikön uusiminen.
Lue lisääUusi hammashoitoyksikkö
Vanhan hoitoyksikön uusiminen on hyvin erilainen tilanne verrattuna siihen, että hankkii ensimmäisen hammashoitoyksikkönsä. Moni sortuukin lähtemään alan messuille ja vertailemaan tarjouksia eri toimijoilta ja valitsemaan erikoistarjouksesta mukavalta tuntuvan mallin. Ollaan näennäisesti tyytyväisiä.
Pelkkä messuilta saatu hammashoitoyksikön tarjoushinta on uusimisessa hämäävä tekijä. Se yleensä tarkoittaa, että laitetta ei saa ”avaimet käteen” periaatteella, vaan asennuskustannukset lasketaan laitteen hinnan päälle.
Laite pitää myös asentaa siihen tilaan, jonka tekniset ominaisuudet sen sallivat. Tämä rajoittaa klinikkahuoneen suunnittelua huomattavasti.
Lopputuloksen voi arvata. Sivukulut projektissa kasvattavat kokonaishintaa ja ovat lopulta 50 % päälle koneen hinnan. Jos et ole yhtään etukäteen selvittänyt vuosihuoltojen ja tärkeimpien varaosien kustannuksia, niin tulevina vuosina maksat vielä paljon lisää.
Aiheena hoitoyksikön uusiminen on hyvin laaja, joten tässä blogissa keskitymme nimenomaan asennuskustannuksiin.

Hammashoitokoneilla on asennuspiste tai asennuspisteitä. Tämä tarkoittaa lattiassa kohtaa, josta nousee ylös asentamiseen vaadittavia putkia; vesi, viemäri, ilma, sähkö, ohjauskaapeli ja maajohto. Asennuspiste määritellään kahdella etäisyydellä: Koneen takaa ja sivulta seinään. Tässä pitää tietysti huomioida onko kone ns. oikea- vai vasenkätinen. Tekniikka ja putkivedot on määritelty aikaisemman hoitoyksikkösi asennuspisteen mukaan.
Mitäpä jos vanha asennuspiste onkin aivan eri paikassa kuin uusi hammashoitoyksikkö vaatisi? Putkia voidaan tietysti jatkaa ja viedä ne pinnalla oikeaan kohtaan. Aika karmea yksityiskohta kliinisen klinikkahuoneen lattialla.
Entäpä peitekotelo? Peitekotelon korkeus voi olla noin 5-6 cm ja se on suoraan jatkuvasti käytössä olevalla kulkureitillä. Kuka siihen kompastuu ensin; sinä, hammashoitaja vai asiakkaasi? Meneekö jätevesi sen jälkeen enää viemärissä alaspäin?
Vaikka kyseisiä asennuksia näkee yllättävän paljon, joka kerta se herättää minussa ihmetystä. Toki tämänkin ymmärtää, kun käydään läpi, mikä on toinen vaihtoehto.
Klinikkahuoneen remontointi

Putkien paikkaa pitää siirtää. Tämä tarkoittaa, että aletaan kaivaa betonia. Piikkaaminen on arvokasta, pölyistä ja vie aikaa. Putket saadaan kyllä siirrettyä uuden hoitoyksikön vaatimaan paikkaan, mutta sinä aikana et ota vastaan yhtään potilasta. Lattian pintamateriaalikin olisi hyvä uusia, koska muuten piikatulta alueelta puuttuu lattiamateriaali. Otathan myös huomioon, että koko huone pitää tyhjentää projektin ajaksi.
Mikä sitten olisi fiksuinta? Tärkeintä on ensin selvittää ja mitata vanhan koneen asennuspiste. Kun tämä on tiedossa, tulee selvittää mitkä hammashoitoyksiköt sopivat tähän asennuspisteeseen ilman ylimääräistä urakkaa. Nämä toimittajat pitää kilpailuttaa laitteen ja asennuksen kokonaiskustannuksella.
On tärkeää myös itse ymmärtää, miten hammashoitoyksikkö oikeasti sijoittuu klinikkahuoneeseen. Kaikki hammashoitokoneet varmasti voidaan asentaa vanhan asennuspisteen päälle, mutta silloin esimerkiksi takana olevan kaapiston ja potilastuolin niskanojan väliin jää 28 cm tilaa työskentelyasennossa.
Jokainen ymmärtää, että tässä tilanteessa laitteen takana kulkeminen, saati potilaan hoitaminen, on vaikeaa, ellei jopa mahdotonta.


Kaikki Fimet Oy:n valmistamat hammahoitoyksiköt; F1, Neo, Arcus sekä Neo Ceiling on suunniteltu niin, että ne sopivat mihin tahansa asennuspisteeseen.
Miten ihmeessä?


F1 ja Neo malleissa kohdistuspiste on laaja-alainen eli kattaa kaikkien hammashoitoyksiköiden asennuspaikan.
Lue Lisää

Arcuksessa unit osan pinta-ala on leveyssuunnassaan kapea, mutta pitkä pituussuunnassa, joka mahdollistaa hyvin joustavan paikan kohdistuspisteelle. Putket voidaan tuoda myös tuolin edestä. Käytännössä mitään asennuskoteloita ei tarvita.
Lue LisääAinahan mahdollisuutena on hankkia samanlainen mallin kuin aikaisemmin, jos niitä on vielä markkinoilla uudistettuna tarjolla. Jos myyjä ymmärtää, että olet hankkimassa laitetta juuri heiltä ilman kilpailua tai kokee, että tähän kohdistuspisteeseen ei sovi muut kuin heidän valmistamansa hammashoitoyksiköt, hän varmasti käyttää tilaisuuden hyväkseen.
Suosittelenkin siis lukemaan tämän kirjoituksen uudestaan ja kilpailuttaa hankinta niiden toimijoiden välillä, joiden tuotteiden asennus osuu sinun kohdistuspisteeseesi.
