
Imupäätteiden ergonomiset ominaisuudet
Julkaistu 21.03.2025


Pääsääntöisesti imut sijaitsevat joko kiinnitettynä hammashoitoyksikköön tai kaapistossa hammashoitoyksikön takana. Imuteline voi sijaita kiinteästi kaapistossa tai teleskooppivarren päässä. Ensimmäinen vaihtoehto ei ole työergonomian kannalta paras mahdollinen, kuten seuraavasta kuvasta voidaan päätellä.

Kaapistokiinnitteinen imupääte
tarkastellaanpa imutelineen sijaintia ja liikeratoja ergonomian kannalta. Käydään ensin läpi kaapistossa sijaitseva teleskooppivarrella varustettu imuteline. Teleskooppivarrellisen imupäätteen Liikerata mahdollistaa erinomaisesti vasen-oikea sekä yksintyöskentelyn.

Minimaalinen ranneliike
Imutelineen saa siirrettyä sellaiseen paikkaan, joka tukee omaa työskentelyä ja vähentää tarpeetonta liikettä imupäätteen hakemisessa. Erityisen tärkeä huomio on vähäinen ranneliike suhteessa potilaan suuhun. Liikerata on optimoitu ja ei vaadi työasennon vaihtamista. Imuletkut eivät myöskään ole tarpeettomasti tiellä.

Konekiinnitteinen imupää
Konekiinnitteinen imupää mahdollistaa erilaisia työskentelymahdollisuuksia. Laitteen kokonaisvaltaisen ohjaamisen mahdollistava käyttöliittymä on mahdollista sijoittaa isompikokoiseen imupäätteeseen, näin tehden hammashoitajan työstä suoraviivaisempaa.
Konekiinnitteinen imupää myös mahdollistaa standardina neljän instrumentin käyttömahdollisuuden.
Imutelineen korkeudensäätö voi olla samankaltainen kuin kaapistossa, teleskooppivarrella varustettu, tai staattinen korkeussuunnassa säädettävä vaihtoehto.

Lopuksi
Malleissa, joissa ei ole sylkykuppia, vesilinjojen huuhtelu ja desinfiointi hoidetaan helppokäyttöisen huuhtelukupin avulla, joka kiinnitetään puhdistuksen ajaksi imuletkuun.
Nämä ovat tietysti mieltymyskysymyksiä. Mihin kukin on tottunut ja onko testattu eri vaihtoehtoja. Kaapistoteleskooppi on hyvin yleinen esimerkiksi Suomessa, ja myös hiljakseen yleistynyt Keski-Euroopassa.
